23 aprilie 2012

Criza a îngenuncheat județul Alba

Într-o analiză realizată de site-ul econtext.ro este prezentat modul în care criza din ultimii ani și-a pus amprenta pe ceea ce s-a întâmplat pe piața muncii din ianuarie 2009 până în ianuarie 2012. Iarăși se confirmă faptul că județul Alba stă dezastruos privind locurile de muncă și șomajul. Analiza amintită ne arată că din 2009 în județul Alba au "dispărut" 17840 locuri de muncă. Procentual înseamnă o variație negativă de 19,30% ceea ce ne situează pe locul doi în România după județul Mehedinți. De obicei locul doi înseamnă o medalie de argint dar, din păcate, în acest top locul doi înseamnă că stăm foarte rău.

Am scris de foarte multe ori că cei care conduc județul și municipiul Alba Iulia, cel care ar trebui să dea tonul dezvoltării, nu au nicio treabă cu atragerea de investitori puternici, nu au pic de viziune privind dezvoltarea reală și durabilă a județului. Din contră, am impresia că planul lor a fost doar de a face din județ și din municipiul Alba Iulia zone închise pentru investitori. Sunt cunoscute câteva situații în care companii mari au vrut să investească la noi dar s-au lovit de gândirea obtuză a conducătorilor.

Partea proastă este că nu se vede nicio schimbare de mentalitate și de viziune a puterii în portocaliu de pe plan local. Nu ar fi o mare filozofie să recunoști că ai greșit și să schimbi puțin macazul. Dar este condamnabil dacă persiști în greșeală cu toate că ți s-a atras atenția de multe ori asupra ei. Cei care au puterea de decizie la noi sunt orbi și surzi la ce se întâmplă în jurul lor. Când alți președinți de consilii județene sau primari se luptau pentru a atrage investitori, ai noștri parcă erau pe altă planetă. Iar cei care plătesc incompetența edililor sunt doar oamenii simpli din Alba pe care criza chiar i-a îngenucheat.

Județul care a suferit cel mai puțin din punct de vedere al locurilor de muncă pe perioada crizei a fost Sibiul. Oare să aibă legătură cu faptul că municipiul Sibiu a fost Capitală Culturală Europeană în 2007. Cu siguranță da! Pentru că atunci au fost puse bazele unor mecanisme economice sănătoase și de durată. Și nu înțeleg de ce primarul din Alba Iulia și șeful consiliului județean nu pot să treacă peste orgolii mărunte și refuză categoric să pună umărul pentru ca Alba Iulia să devină Capitală Culturală Europeană în 2020. Ar fi marea șansă pentru județul nostru să-și rezolve multe dintre problemele pe care le are. Dar unde nu-i cap, vai de picioare!


44 de comentarii:

 1. Stimate Marius
  Te rog cu amabilitate, comunica-mi ce n-a fost potrivit in comentariu pe care mi l-ai sters. nu pentru altceva dar e bine sa stiu daca mai pot face comentarii pe blogul tau. Multumesc pentru intelegere.

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu am sters niciun comentariu al dumneavoastra iar daca am facut-o nu mi-am dat seama si imi cer scuze. Nu-mi amintesc sa fi sters niciodata vreun comentariu. Nici chiar cele negative.

  RăspundețiȘtergere
 3. O analiză asupra şomajului este una dintre cele mai dificile şi mai responsabile întreprinderi pentru că în desişul datelor statistice se ascunde nu un fenomen economic sec, ci sorţi şi tragedii umane.
  În primul rând, a fi şomer nu este pur şi simplu un calificativ economic al individului, ci o stare socială, una de clasă chiar. Este o etichetă care îl marchează profund din punct de vedere psihologic pe cel care o poartă. Şomerul de lungă durată se descalifică, uneori iremediabil deoarece uitarea gesturilor profesionale, pierderea ritmurilor de muncă îl fac mai puţin competitiv şi antrenează o neîncredere sporită în rândul potenţialilor patroni.
  Asupra şomerului acţionează un stres cu un potenţial nociv pentru organism generat de acumularea greutăţilor economice ca urmare a prelungirii şomajului la care se adaugă un alt stres nociv generat de perceperea stigmatului social asociat statutului de şomer, a blamului social. Stresul negativ cauzat de căutarea unui loc de muncă şi prelungirea perioadei de şomaj este factorul principal în apariţia neîncrederii în forţele proprii, a tulburărilor de sănătate mentală, a apariţiei unor comportamente distructive, etc.
  Acesta sunt riscuri potenţiale evidente asociate şomajului impun demersuri şi intervenţii tratate cu foarte multă seriozitate de instituţiile publice desemnate prin lege să intervină pentru reducerea impactului negativ al şomajului asupra funcţionalităţii optime a persoanei în plan individual şi social.
  Ocuparea sau şomajul va creşte sau va scădea în conformitate cu ratele creşterii economice, sau corespunzător cu intensitatea de ocupare promovată de creşterea economică.
  La nivelul judeţului AJOFM este serviciul public de ocupare deconcentrat care organizează, coordonează şi realizează implementarea măsurilor de prevenire a şomajului, a măsurilor de stimulare a ocupării forţei de muncă, a protecţiei sociale a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă ş.a.
  Situaţia reală a modului în care se achită de aceste obligaţii AJOFM se poate citi pe blogul personal. Se bazează pe informaţii certe din interior chiar dacă pe alocuri unele afirmaţii ţin de subiectivism şi sunt uşor pătimaşe. Din punctul meu de vedere e grav ce se întâmplă acolo, dar şi mai grav că se tolerează din motivele prezentate acolo.
  Poate ne vom întâlni la PNL şi discutând vei înţelege că cineva, fost în interior, trebuie să arate ceea ce se întâmplă cu adevărat acolo. Poate de asemenea cineva o să trateze cu seriozitate activitatea aceasta astfel încât să fie evitate tragediile enumerate mai sus.

  RăspundețiȘtergere
 4. Si eu consider ca AJOFM-urile au o problema. Sau mai multe probleme. Si nu stiu daca tine foarte mult de conducerea locala ci mai degraba de legislatie, norme de lucru etc. Da, o discutie ar fi interesanta!

  RăspundețiȘtergere
 5. In privinta legislatiei legata de ocupare ea trebuie adusa la un numitor comun. In rest mai trebuie reparate unele abuzuri facute de circa doi ani incoace prin modificarea legii somajului si a codului muncii in defavoarea celor deja defavorizati. Citeste cel putin articolele legate de procedurile pe care trebuie sa le aplice si poate imi vei da dreptate. Sincer alte probleme tin de legea functionarului public si codul de conduita si de una strict personala de care nu trebuie sa tii cont fiindca poate fi deranjanta daca este considerata neprincipiala.
  Felicitari reprezentantilor nostrii in parlament pentru victorie! Sa fie un prim pas pentru inlaturarea situatiei anacronice in care ne aflam.

  RăspundețiȘtergere
 6. Da este grava situatia...si nu doar Alba este in situatia asta din pacate :(

  RăspundețiȘtergere
 7. sa speram k la un moment dat vor intra toate pe fagasul normal:)

  RăspundețiȘtergere
 8. Situatia aceasta in loc sa se opreasca din pacate se extinde din ce in ce mai mult...

  RăspundețiȘtergere
 9. a ingenucheat toata tara din pacate:|

  RăspundețiȘtergere
 10. Din pacate asta asa e...si nu doar in Alba...:(

  RăspundețiȘtergere
 11. Criza a ingenunchiat toata Romania..eu am stat 4 luni acasa..in cautare si intre timp aveam de platit facturi..etc

  RăspundețiȘtergere
 12. La asta s-a ajuns din pacate...si sunt multe orase in situatia asta ...

  RăspundețiȘtergere
 13. foarte greu in toata tara nu numai intr-un singur oras...

  RăspundețiȘtergere
 14. Criza asta..:) o fii criza cu adevarat?:)

  RăspundețiȘtergere
 15. Oare se va remedia situatia asta? devine din ce in ce mai rau!

  RăspundețiȘtergere
 16. Situatia asta pare fara iesire...:|

  RăspundețiȘtergere
 17. S-a ajuns intr-o situatie foarte grea, dar nu este numai in Alba asa...multe orase se confrunta cu problema asta...

  RăspundețiȘtergere
 18. Nu numai Alba..mai toate orasele.in romania sta aur ascuns..dublu fata de cata datorie avem..s a dat o data stirea asta.apoi s a pierdut..nu stiu pe unde..poate prin buzunarele sau la gatul altora:)

  RăspundețiȘtergere
 19. criza a ingenunchiat aproape toate tarile ceea ce nu e bine deloc,totusi unii au reusit sa treaca peste dar noi se pare ca ne afundam tot mai mult

  RăspundețiȘtergere
 20. Toata tara este intr-o situatia penibila privind locurile de munca...

  RăspundețiȘtergere
 21. E o criza de care nu suntem noi vinovati si totusi o induram..:)

  RăspundețiȘtergere
 22. criza s-a raspandit ca un virus si noi suntem tara careia ii place situatia in care se afla tocmai de aceea nu o sa se termine prea curand

  RăspundețiȘtergere
 23. criza e peste tot si parca nu mai scapam de ea....

  RăspundețiȘtergere
 24. Criza a ingenuncheat toata tara. Unii spun ca am iesit din criza dar se pare ca exista cineva caruia ii convine sa o mentina.

  RăspundețiȘtergere